Mini Cart

In de wereld van thee zijn er enkele pareltjes die niet alleen heerlijk zijn, maar ook boordevol gezondheidsvoordelen zitten. Eén van die pareltjes is rooibos thee, een drankje dat steeds populairder wordt vanwege zijn unieke smaakprofiel en diverse voordelen voor de gezondheid. Laten we eens dieper ingaan op deze verrassende thee uit Zuid-Afrika.

De Natuurlijke Schat van Zuid-Afrika

Rooibos thee, afkomstig van de bladeren van de Aspalathus linearis plant die alleen in de Cederberg regio van Zuid-Afrika groeit, staat bekend om zijn kenmerkende roodbruine kleur en rijke smaak. Wat rooibos thee onderscheidt van andere theeën is het ontbreken van cafeïne en een laag gehalte aan tannines, waardoor het een perfecte keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een cafeïnevrij alternatief.

Rijk aan Antioxidanten

Een van de meest opvallende kenmerken van rooibos thee is het hoge gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel voor het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam, die kunnen leiden tot celbeschadiging en veroudering. Door regelmatig rooibos thee te drinken, kunnen we ons lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress en het risico op chronische ziekten verminderen.

Ondersteuning van de Gezondheid van het Hart

Naast het leveren van krachtige antioxidanten, kan rooibos thee ook bijdragen aan een gezond hart. Onderzoek suggereert dat regelmatige consumptie van rooibos thee kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedlipideniveaus, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd. Bovendien kan de ontstekingsremmende werking van rooibos thee ook bijdragen aan een gezond cardiovasculair systeem.

Kalmerende Eigenschappen

Een ander voordeel van rooibos thee is de natuurlijke kalmerende werking. Het bevat verschillende verbindingen die bekend staan om hun ontspannende effecten, waaronder flavonoïden zoals quercetine en rutine. Hierdoor kan het drinken van rooibos thee helpen bij het verminderen van stress, angst en slaapproblemen, waardoor het een uitstekende keuze is voor ontspanning na een drukke dag.

Hoe te Genieten van Rooibos Thee

Rooibos thee kan op verschillende manieren genoten worden, of je nu de voorkeur geeft aan een warme kop thee, een verfrissende ijsthee of zelfs een latte. De natuurlijke zoetheid van rooibos maakt het ook een uitstekende keuze voor mensen die hun thee liever zonder toegevoegde suiker drinken. Experimenteer met verschillende bereidingsmethoden en voeg indien gewenst wat melk of honing toe voor een extra smaakdimensie.

Conclusie

Rooibos thee is veel meer dan alleen een heerlijke drank – het is een waardevolle bron van antioxidanten en biedt diverse gezondheidsvoordelen. Of je nu op zoek bent naar een cafeïnevrij alternatief, een natuurlijke manier om je hart gezond te houden, of gewoon wilt ontspannen na een lange dag, rooibos thee heeft voor ieder wat wils. Dus neem een moment voor jezelf, zet een kopje rooibos thee en laat jezelf verwennen door zijn verfrissende smaak en weldadige effecten op lichaam en geest.

Korte geschiedenis van thee

Thee is een drank die al eeuwenlang wordt gedronken over de hele wereld en heeft een rijke en interessante geschiedenis. Het begon in China, waar thee al sinds de 3e eeuw voor Christus wordt gedronken. Het was eerst alleen beschikbaar voor de rijken en de elite, maar begon zich later te verspreiden naar de bredere bevolking.

De oorsprong van thee gaat terug tot de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.), toen keizer Shennong de plant voor het eerst ontdekte. Shennong was een legendarische keizer en was bekend om zijn kennis van geneeskunde en landbouw. Volgens de legende ontdekte hij thee toen een blad van een theeplant in zijn kopje hete water viel terwijl hij onderweg was. Hij vond de smaak aangenaam en begon te onderzoeken hoe de plant kon worden gebruikt voor medicinale doeleinden.

In de 6e eeuw n.Chr. begonnen monniken uit China thee te gebruiken als een middel om te helpen bij meditatie en concentratie. Deze monniken begonnen ook thee te verspreiden naar andere delen van Azië, waaronder Japan. In de 7e eeuw werd thee geïntroduceerd in Japan door de Chinese priester Bodhidharma, en het werd snel een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. In Japan ontwikkelde de theeceremonie zich tot een belangrijk ritueel, waarbij thee wordt gedronken als een manier om te communiceren met de natuur en een diepere spirituele verbinding te bereiken.

In de 8e eeuw begonnen de Chinese keizers thee te gebruiken als een statussymbool en de productie van thee werd steeds meer gecontroleerd door de staat. In de 9e eeuw werd thee beschouwd als een belangrijke exportproduct en begonnen Chinese handelaren thee te exporteren naar andere delen van Azië en Europa.

In de 16e eeuw bereikte thee Europa, waar het eerst werd geïntroduceerd in Portugal. Het werd snel populair in Engeland, waar het werd beschouwd als een statussymbool voor de rijken. In de 17e en 18e eeuw werd thee een belangrijk onderdeel van de Britse cultuur en het werd vaak gedronken tijdens de beruchte “theevisite”, een sociale gelegenheid waar vrouwen bij elkaar kwamen om thee te drinken en te praten.

In de 19e eeuw begonnen de Nederlandse kolonisten in Ceylon (nu Sri Lanka) met het telen van thee, wat leidde tot de oprichting van een bloeiende thee-industrie op het eiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de thee-industrie in Azië geraakt door de oorlogsinspanningen, waardoor de productie daalde. Na de oorlog begonnen de landen in Azië zich te herstellen en tegelijkertijd begonnen de Europese landen zich te richten op de koffie-industrie.

Tegenwoordig is thee een populaire drank over de hele wereld. Er zijn veel verschillende soorten thee beschikbaar, van groene tot zwarte thee, met elk hun eigen unieke smaken en voordelen. Thee wordt vaak beschouwd als een gezonde en rustgevende drank, en wordt vaak gedronken als alternatief voor koffie. Thee wordt vaak gedronken als een manier om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Veel mensen genieten van een kopje thee voor het ontbijt of als een manier om zich op te frissen tijdens de dag. Thee wordt vaak gedronken in gezelschap van vrienden en familie, en er zijn veel culturele rituelen en tradities rondom het drinken van thee, zoals de Japanse theeceremonie en de Britse theevisite. Thee wordt ook vaak gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en wordt beschouwd als een natuurlijk middel tegen stress en vermoeidheid.

Theeën voor koffie drinkers

Of je nu een koffiedrinker bent die de bonen wil vervangen voor wat bladeren of gewoon de thee in je dagelijkse routine wilt opnemen, dan is dit artikel voor jou. Als je een theeliefhebber bent die dit leest, dan kan dit handig zijn als je je koffielievende vrienden wilt overtuigen. Ik ben opgegroeid tussen koffiedrinkers en vandaag ben ik nog steeds omringd door hen. Dus, in de loop der jaren heb ik hun gewoonten, smaken en voorkeuren opgemerkt als het gaat om een cafeïne-fix. Mijn doel met deze lijst met theesoorten die koffiedrinkers zouden moeten proberen is niet om aan te tonen hoe een drankje superieur is aan de andere. In plaats daarvan is het gewoon om een helpende hand aan te bieden in de wereld van de thee. Iedereen zou wat goede thee moeten ervaren!

Ik ben hier niet om te aanbevelen dat een zware koffiedrinker alleen maar matcha of koffiegesmaakte thee-blends gebruikt. Matcha wordt beschouwd als het “koffie-alternatief” omdat het je kan helpen om je te concentreren en alert te blijven zonder de cafeïne jitters die je kunt ervaren van je kop koffie. Het smaakt echter echt niet als koffie. Als je als koffiedrinker gewoon op zoek bent naar iets met een vergelijkbare impact in plaats van smaak, probeer dan eens matcha. Wat betreft thee met koffie-aroma of -bonen, eerlijk gezegd is dat niet mijn ding, dus ik zal geen iets aanbevelen wat ik niet lekker vind. In plaats daarvan denk ik dat het verstandig is om theeopties aan te bieden die enkele vergelijkbare smaakkenmerken hebben als koffie. Dat kan het gemakkelijker maken als je echt minder koffie wilt drinken en meer thee.

 1. Hojicha (groene thee)

Hoewel het een groene thee is, is Hojicha niet groen van kleur. Hojicha is een Japanse groene thee die geroosterd is, waardoor de bladeren, stelen en thee een bruine kleur krijgen. De smaak is hartig, rokerig met een natuurlijke zoetheid.

In tegenstelling tot koffie is Hojicha echter laag in cafeïne. Dus als je op zoek bent naar iets om je middagkopje koffie mee te vervangen of decaf wilt vermijden, is Hojicha misschien je beste optie. Ook als je fan bent van lattes of cappuccinos, is Hojicha heerlijk met geschuimde melk!

 1. Da Hong Pao (oolong thee)

Oolong is mijn favoriete type thee, dus ik wilde er echt een voor koffiedrinkers inbegrepen hebben. Ik ging met mijn eerste gedachte: Da Hong Pao.

Da Hong Pao is een beroemde oolong thee uit China die alleen in de Wuyi Mountains wordt geproduceerd. De bladeren zijn lang, donker en gedraaid en geven een prachtige rode thee af. Deze oolong is een volle thee met een houtige geur, roostertoon en kooltjes smaak. Ik heb deze thee in het verleden aan koffiedrinkers voorgesteld en omdat het een gerookte oolong is, is het anders dan waar ze van oolong thee verwachten. Ik heb gemerkt dat ze vaak aan iets groens denken iets geheel anders dan een kop koffie. Dus dit is zeker een thee die je wilt brengen als je doel is om je koffieliefhebbende vrienden te verrassen en indruk op hen te maken!

 1. Assam (zwarte thee)

Mijn ochtenden beginnen meestal altijd met een kop Assam. Het is een zwarte thee die zijn naam heeft gekregen naar de regio waar het vandaan komt – Assam, India. Ik ben nooit een koffiedrinker geweest, dus ik pak een stevige zwarte thee om mijn dag mee te beginnen. Assam is rijk, moutig met een donkere kopertheekleur. Het gaat ook goed samen met melk en kan soms de smaakaccenten versterken.

Daarom denk ik dat Assam zwarte thee een uitstekende keuze is voor koffiedrinkers die melk en zoetstoffen in hun kopje lekker vinden!

 1. Russian Caravan (oolong/zwarte thee)

Technisch gezien een mengsel, is Russian Caravan traditioneel een mix van oolong en twee Chinese zwarte theesoorten: Keemun en Lapsang Souchong (deze thee wordt gerookt boven dennenhoutvuur). Je kunt echter ook varianten online vinden die Assam, Darjeeling of Puerh gebruiken. De traditionele kop biedt een stevige en volle smaak, met een milde rokerige smaak. Dit komt door de Keemun en Lapsang Souchong zwarte theesoorten. Russian Caravan zou geweldig kunnen zijn voor koffiedrinkers die gewoonlijk van een zware, donker gerookte koffie houden.

Ik ben persoonlijk geen grote fan van Lapsang Souchong, maar ik geniet wel van een Russian Caravan mengsel omdat de oolong thee de twee rokerige zwarte theesoorten perfect aanvult. Het is niet te overheersend! Je kunt je eigen mengsel maken: 2 delen Oolong, 1 deel Keemun en 1 deel Lapsang Souchong

 1. Geroosterde Yerba Mate (tisane*)

Yerba Mate wordt beschouwd als een tisane omdat het geen theeplant (Camellia Sinensis) betreft. Echter, in tegenstelling tot de meeste tisanes/kruidentheeën, bevat Yerba Mate wel cafeïne. Het is een plant die in Zuid-Amerika wordt geteeld en verwerkt. Traditioneel drink je het uit een mate-kom met een bombilla, maar je kunt het ook gewoon gebruiken in een theefilter en laten trekken in een theepot of kopje.

Wanneer ik Yerba Mate drink, is mijn voorkeur voor de geroosterde versie en het wordt ook wel de echte koffie-alternatief genoemd. In tegenstelling tot matcha is dit vanwege de smaak. Wanneer de bladeren van Yerba Mate geroosterd worden, ontwikkelen ze een interessante smaak die lijkt op koffie. Het is glad en notig met karameltonen. Als je als koffiedrinker op zoek bent naar iets met smaak en cafeïne vergelijkbaar met koffie, maar zonder de opwinding, kun je een kopje geroosterde yerba mate!

*tisane komt van een op water gebaseerde infusie van kruiden, specerijen, bloemen, bladeren, enz.

Thee is een dagelijkse routine voor vele theeleuten. We hebben niet perse een speciale dag in het jaar nodig om thee te drinken, maar het is altijd leuk om onze favorieten drank te vieren en om andere mee te nemen in onze liefde voor thee. Net als feestdagen voor bepaald eten, zijn er verschillende thee feestdagen over de wereld voor thee. Nu vraag je je misschien af, hoe vier ik zo’n dag dan? Wij zetten hier 5 manieren op een rij hoe je thee feestdagen kunt vieren.

 1. Drink samen een kopje thee

Thee is er om te delen en het smaakt altijd beter wanneer je het drinkt met iemand die je lief is. Gebruik een leuke thee feestdagen om samen te komen met vrienden of familie om lekker samen thee te drinken. Het ideale moment om een nieuwe thee te proberen of je favorieten te delen. Als je een thee feestje organiseerd op bijvoorbeeld Nationale Cream Thee dag, zorg dan ook dat je scones erbij serveert!

 1. Probeer iets nieuws

Sommige thee feestdagen zijn voor een specifieke thee of een thee gerelateerde activiteit. Op deze dagen is het ideaal om iets nieuws te proberen. Als het niet nieuw is voor je, bijvoorbeeld Nationale Chai Dag, maak je een nieuw recept met je favoriete chai thee door bijvoorbeeld te koken met thee.

 1. Verbreed je kennis

Een van de geweldige dingen aan thee is dat er veel te leren over is. Eigenlijk ben je nooit klaar met leren over thee. Als je meer wilt leren over je favoriete drank, kan je een thee cursus doen. Er zijn programma’s die alleen online zijn, die kort zijn, lang zijn en waarbij je zelfs een diploma krijgt aan het einde. Je kan ook een boek oppakken over thee om je kennis te verbreden.

 1. Leer meer over de thee die je drinkt

Niet elke thee feestdag is gemaakt als excuus om thee te kopen. Het is belangrijk om meer te leren over de thee die je elke drinkt. Internationele Thee Dag is bedacht om meer bewustzijn te creeën voor de thee werkers en hun werkomgeving. Neem de tijd om een kijkje achter je kopje thee te nemen en leer waar je thee vandaan komt en wat de werkomstandigheden zijn van de mensen. Je kan dit ook gebruiken als een mooie kans om andere te onderwijzen over thee.

 1. Ondersteun een klein bedrijf

Bezoek een lokaal thee bedrijf en verwen jezelf met nieuwe theeën. Je kan ook online winkelen als je geen winkel in je buurt hebt. Een bedrijf ondersteunen hoeft niet perse door er heel veel te kopen. Je kunt ook positieve reviews achterlaten. Een ding is zeker wanneer je dit doet, de dag van de eigenaar kan niet meer stuk!

Lijst van Thee Feestdagen

Januari – Nationale Hete Thee Maand

 • 12 januari: Nationale Hete Thee Dag (VS)

Februari

 • 6 februari: Matcha Dag (Japan)

Maart – Nationale Cafeïne Bewusztijn Maand

April

 • 21 April: Nationale Thee dag (VK)
 • 30 April: Nationale Bubble Thee Dag (VS)

Mei

 • 2 mei: Nationel Matcha Dag (VS)
 • 21 mei: Internationale Thee Dag

Juni –  Nationale IJsthee Maand

 • 10 juni: Nationale IJsthee dag (VS)
 • 16 juni: Japanse Zoetigheid Dag (Japan)
 • Laatste vrijdag van juni: Nationale Cream Thee Dag (VK)

Juli

 • Geen data bekend

Augustus

 • Tweede volle week in augustus: Middag Thee Week (VK)

September

 • 21 september: Nationale Chai Dag

Oktober

 • 31 oktober: Japanse Thee Dag (Japan)

November

 • 30 november: Nationale Mate Dag (Argentinië)

December

 • Geen data bekend

Ontdek de beste boeken over thee en kom een stapje dichterbij een thee expert worden. Dit zijn mijn favorieten thee boeken.

Thee – De Nuchter Neef van Wijn

Thee – de warme drank die gemaakt wordt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis – wordt al eeuwenlang overal ter wereld gedronken. Maar wist je dat thee ook ideaal combineert met eten?

Dit boek, zowel Nederlands- als Engelstalig beschikbaar, geeft alle informatie over thee en de mogelijkheden ervan. Naast de theesoorten en de ideale manier om thee te zetten, komt ook het belang van het juiste water voorbij en leer je hoe je thee het beste kunt proeven.

De overeenkomsten en verschillen tussen thee en wijn worden behandeld, je leert welke thee past bij welk gerecht en waarom, en je vindt ook veel tips, handige foefjes en infographics. Bovendien bevat het boek talloze recepten – waarvan een groot deel met thee als ingrediënt. Het is dus eigenlijk een handboek en kookboek in één.

Koop hem hier

Puur thee

Telen – zetten – experimenteren – drinken

Thee wordt bij ons alsmaar populairder, een tendens die aangewakkerd wordt door onze groeiende bewustwording van wat we consumeren en onze toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl. Welke thee drink ik het best op welk moment van de dag? Waar komen de verschillende soorten thee vandaan? Waarop moet ik letten bij het zetten van thee, wat zijn de gevolgen voor de smaak en wat zijn de gezondheidseffecten van thee?

Theesommelier Veerle Stoffels leidt je rond in de wereld van thee. Van de noeste arbeid die aan je kop thee voorafgaat en eeuwenoude tradities tot het brede aanbod van theesoorten. Dit boek nodigt je ook uit om zelf te experimenteren met iceteas, theecocktails en desserten op basis van thee. Samen met diverse suggesties voor foodpairing verrast Puur Thee zowel de leek als de liefhebber.

Koop hem hier

Passie voor thee

cultuur, soorten, smaken, zetten,drinken, recepten en nog veel meer…

Kom alles te weten over thee

Louise Cheadle en Nick Kilby van Teapigs zijn de auteurs van Passie voor thee. In dit sfeervolle boek delen zij al hun kennis over thee en over verschillende theeculturen wereldwijd. Lees de mooie verhalen en bekijk indrukwekkende foto’s over het planten en telen van thee, verschillende theesmaken en allerlei leuke feitjes en weetjes over bijvoorbeeld theedrinken. Louise en Nick delen ook nog eens 30 recepten waarbij thee een key ingredient is. Kortom, alles over theecultuur, theesoorten, theesmaken, thee zetten, thee drinken, thee recepten en nog veel meer over thee…

Koop hem hier

Groene Thee

Groene thee is een van de moeilijkste theeën om goed te zetten. Lees vandaag hoe je groene thee moet zetten en ook een aantal gezondheidsvoordelen van deze heerlijke thee.

Wat is groene thee?

Groene thee wordt gemaakt de bladeren van de camellia sinesis plant. Het proces verschilt per regio en land hoe de groene thee wordt gemaakt. Groene thee is minder bewerkt dan zwarte thee en wordt nauwlijks geoxideerd (waardoor de bladeren van nature bruin worden door zuurstof). Dit is de reden waarom groene thee de groene kleur kan behouden in tegenstelling tot zwart of oolong thee. 

Er zijn veel verschillende soorten thee, maar de bekenste worden geproduceerd in China en Japan. Groene thee is, net als alle andere theeën, afkomstig uit China. Duizenden jaren geleden begon Japan met het verbouwen van theeplanten die ze meenamen uit China om groene thee te maken, Andere landen, zoals Zuid-Korea, produceren ook groene thee, maar op een veel kleinere schaal.

5 gezondheidsvoordelen van groene thee

 1. Biedt Antioxidanten

Als het om antioxidanten gaat, kun je niet fout gaan met groene thee. Het is rijk aan verbindingen die polyfenolen worden genoemd, waaronder catechine; de belangrijkste antioxidant in the thee. Polyfenolen verminderen oxidatieve stress, wat gezonde cellen beschermt tegen schade. 

 1. Verhoogd je energie

Als je opzoekt bent naar een naar een zachte energieboost, dan is groene thee ene uitstekende keuze. Volgens de Mayo Clinic bevat een kopje groenje thee van 250 ml 28 mg cafeïne. Een kopje zwarte thee van 250 ml bevat 47 mg en een kopje kopje van 250 ml bevat 96 mg.

Bovendien zal groene thee, in tegenstelling tot koffie, je energie verhogen zonder de crash. Dat komt omdat het een molecuul bevat dat L-theanine wordt genoemd en dat de zenuwachtige effecten van koffie tegen gaat.

 1. Helpt met het tot rust komen

Volgens een artikel uit 2022 heeft L-theanine ook een kalmerend effect op lichaam en geest. Het werkt door de manier waarop je zenuwcellen of neuronen met elkaar omgaan te veranderen. Het kan ook geen kwaad dat het zetten en drinken van groene thee ook extreem ontspannend is. 

 1. Ondersteund het brein

De cafeïne in groene thee kan je ook helpen om alerter en meer gefocust te voelen. Bovendien kan de antioxiderende activiteit van catechinen zenuwcellen beschermen tegen oxidatieve stress. Dit kan het risico op verschillende cognitieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, helpen verminderen.

 1. Beschermt de gezondheid van het hart

Omdat antioxidanten in groene thee oxidatieve stress verminderen, beschermen ze ook het hart. Dat komt omdat oxidatieve stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van hartaandoeningen. Catechines (die in groene thee worden aangetroffen) kunnen ook helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk, wat ook een belangrijk risicofactor is voor hartaandoeningen. 

Bijwerkingen van groene thee

Als je gevoelig bent voor cafeïne, wees dan voorzichtig met het drinken van groene thee. Het bevat minder cafeïne dan koffie of zwarte thee, maar het kan teveel zijn als je niet gewend bent aan cafeïne. 

Mogelijke symtomen van overmatige inname van cafeïne zijn onder andere een snelle hartslag, hoofdpijn, rusteloosheid en slaapproblemen. 

Hoe zet je groene thee?

 1. Kook water. De meeste groene thee moeten gezet worden met water op 80ºC. Kijk altijd op de verpakking voor hoeveel graden het water moet zijn.
 2. Verwarm de theepot. Giet wat heet water in de theepot en draai het rond voor een paar seconden. Daarna gooi je het water weg.
 3. Doe de groene thee in de theepot en voeg het gekookte water toe. Laat de thee trekken voor zoals als aangegeven is op de verpakking.
 4. Haal het filter eruit en schenk je kopje thee in.

Groene thee proberen?

Denk je nu ik wil graag een kopje groene thee proberen? Bekijk dan onze groene theeën en geniet ervan!

Het is weer bijna winter en we zijn vollop verkouden. Sommige mensen hebben daarbij ook vaak last van hun keel. Het drinken vna hete thee wanneer je verkouden bent of keelpijn hebt helpt je gehydrateert te blijven en het voorkomt dat je keel droog wordt, wat voor nog meer pijn kan veroorzaken. Er zijn vele theeën die je kunnen helpen, maar  deze theeën helpen specifiek bij een verkoudheid en/of keelpijn. 

Gember thee

Gember thee is een goede voor keelpijn en verkoudheid. Voeg er citroen en honing aan toe en het is een ideale thee als je je niet zo goed voelt. Honing verzacht en helpt bij het doden van het virus en de bacteriën. Gember geeft je immuunsysteem een boost, waardoor je keelpijn sneller over is en citroen zit vol met vitamine C wat ook helpt bij het sneller beter worden.

Kamille thee

Dit is een kruiden thee zonder cafeïne en vaak de eerste thee die mensen drinken als ze willen relaxen. Kamille staat bekend om haar rustgevendheid, maar kamille helpt ook de zwelling te verminderen. Aan kamille thee kan je ook prima honing toevoegen om je nog meer te helpen.

Munt thee

Nog een cafeïne vrije thee. Munt thee is een geweldige thee om te drinken als je verkouden bent of als je keelpijn hebt. Voornamelijk pepermunt is een goede om dat dat menthol bevat, wat de pijn verlicht. Pepermunt is ook ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal.

Pumpkin Spice Chai Latte

Verwarm jezelf op een koude dag met een pompen spice latte gemaakt met chai in plaats van koffie, pumkin spice en pompoen puree. 

Highlights

 • Deze drank is een twist op een pumpkin spice latte door de koffie eruit te halen en deze te vervangen met thee.
 • Maak het cafe kwaliteit door het af te toppen met een laagje opgeklopte melk. Maak hiervoor gebruik van een electrische melkopschruimer of een Franse press. 
Thee Kenners Tip: Maak Pumpkin Spice Siroop en voeg het toe aan warme melk voor kinderen om het cafeïne vrij te houden.

Ingrediënten & notities

 • 500 ml melk
  • Elke soort melk kan gebruikt worden.
 • 2 chai thee zakjes
  • Gebruik losse thee of zakjes. Theezakjes zijn het makkelijkste, door alles wat erbij in de drank gaat hoef je niet perse de hoogste kwaliteit chai thee te hebben.
 • 4 eetlepels pompoenpuree
 • 2 eetlepels bruine suiker
  • Geeft de drank een diepere, rijkere smaak.
 • 1 eetlepel vanille extract
  • Dit gebruik je als smaakversterker
 • ½ theelepel gemalen kaneel
 • ¼ theelepel gemalen gember
 • ⅛ theelepel gemalen kruidnagel
 • ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat

Stap voor Stap

 1. Verwam de pompoenpurree en de kruiden op een laag vuur.
 2. Voeg de melk, bruine suiker en chai thee zakjes toe. Laat het even sudderen en haal het dan van het vuur af. Haal de theezakjes eruit en voeg de vanille toe.
  1. Als je losse thee gebruikt, doe de thee dan in een filterzakje voor het toevoegen aan het mengels.
 3. Gebruik een melkopschuimer/Franse press om de latte op te schuimen.
 4. Giet de latte in twee koppen en geniet!

Tips

 • Wanneer het aankomt op lattes, gaat het om verwarmen tot een sudderen, dus zorg ervoor dat je vuur altijd op laag staat Als het vuur te hoog staat, kan de melk gaan koken en dat willen we niet.
 • Het makkelijkste om de latte op te schuimen is door middel van een elektrische melk opschuimer.

Pumkpin Spice Siroop

Voeg wat Pumpkin Spice toe aan je favorieten dranken met deze makkelijk zelf te maken siroop!

Over deze Pumpkin Spice Siroop

Voeg smaak en zoetheid toe met deze makkelijk te maken pumpkin spice siroop.

 • Pumpkin Spice siroop is een simpele siroop die gemaakt wordt met pompoen kruiden en pompoen puree. Het is een vloeibaar zoetmaken die je makkelijk toe kan voegen aan je koffie, thee en cocktails. Voeg warme melk toe om een Pumpkin Spice drank te maken voor de kinderen!
 • Pumpkin Spice is een mengels van ingrediënten die smaken naar pompoentaart. Deze Pumpkin Spice wordt gemaakt met kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel. 

Ingrediënten

 • 250 ml water
 • 100 gram bruine suiker
 • 100 gram suiker
 • 30 gram pompoen puree
 • 2 theelepels vanille extract
 • ½ theelepel gemalen kaneel
 • ½ theelepel gemalen gember
 • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
 • ½ theelepel gemalen kruidnagel
Homemade Organic Pumpkin Spice Simple Syrup with Cinnamon

Bereiding

 1. Voeg alle ingrediënten toe aan een sauspan en breng het aan de kook. Blijf het koken totdat de suiker volledig is opgelost.
 2. Giet het mengsel als door een vergiet. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen stukjes in je siroop terecht komen.
 3. Giet de siroop in een luchtdichte bak/fles. Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast. Je kan het een week bewaren zo. Schud goed voor gebruik.

Gebruiken

 • Gebruik 1 á 2 eetlepels om je koffie of thee de pumpkin spice smaak te geven.
 • Mix het door slagroom om pumpkin spice slagroom te krijgen.
 • Warme melk en pumpkin spice siroop maken een heerlijke cafëine vrije drank voor kinderen.
 • Schenk het over pannenkoeken, wentelteefjes of waffels in plaats van normaal stroop.
 • Voeg yoghurt of havermout toe voor een zoet tussendoortjes.

Moringa Thee

Moringa bladeren en zaden worden al duizende jaren gebruikt om ziektes te bestrijden en wond genezing te bevorderen. De bladeren zitten vol met vitamines die essentieel zijn voor onze gezondheid.

De plant is pas recentelijk op de radar van westerse wetenschappers gekomen. Doordat er meerdere onderzoeken worden gedaan zijn de voordelen van deze plant naar voren gekomen. 

Wat is Moringa Thee?

Moringa thee wordt gemaakt van de Moringa Oleifera plant. De moringa boom wordt ook wel de “wonderboom” en “drumstok boom” genoemd door de vorm van de zaden. De moringa boom groeit in zuid-oost Azië en de grootste kweker is India. De boom wordt ook gegroeid voor zijn argrarische en medicinale gebruiken in de Philipijnen, Indonesië, Pakistan, Nepal en Taiwan. Ook kom de moringa boom in het wild voor in Afrika, Centraal Amerika en Oceanië.

Moringa thee is een kruiden thee gemaakt door het laten trekken van moringa bladeren in heet water. De thee komt ook voor in zakjes en in poedervorm (zoals matcha). Het is van nature cafeïne vrij en kan op elk moment van de dag gedronken worden.

Smaak profiel

Moringa thee biedt een aardse smaak die lijkt op groene thee. Het is minder bitter en striggend dan de meeste groente theeën en het kan hoge temperaturen en langer trekken goed aan. De thee wordt vaak gepaard met honing, munt en kaneel vanwege de aardse smaak,

Voedingswaarde van Moringa thee

Moringa olie, moringa wortel en moringa bladeren bevatten alle essentiele vitamines. Onderzoek toont aan dat moringa bladeren het meeste bevatten vergelijken met de rest van de boom.

Rauwe moringa thee bladeren bevatten vele vitamines en mineralen. Het moringe blad bevat vitamine A, vitamine C en vitame B6. De bladeren bevatten ook vele essentiële voedingsstoffen zoals betacaroteen en aminozuren. Honderd gram moringa bladeren bevat ook rond de 9 gram proteine.

Gezondheidsvoordelen van Moringa Thee

Kan helpen bij ondervoeding

In Azië en Afrika wordt de moringaboom vaak de “Boom des Levens” of “Wonderboom” genoemd. Dat komt omdat de voedingswaarde en winterhardheid van de droogteresitente boom het een geweldige kandidaat maakt als hoofdvoesdel voor in de meest arme regio’s. De plant kan worden gebruikt om vee te boeren en in bepaalde gevallen zelfs gebruikt worden voor waterzuivering.

In vele arme landen lijden de burgers aan een gebrek van voeding. Dit is te wijten aan een groot aantal factoren, waaronder oorlog, gebrek aan schoon water, slechte landbouwgrond en weinig toegang tot voedzaam boedsel. Moringa bladeren zitten vol met essentiële vitamines en mineralen die kunnen helpen honger te bestrijden en ondervoede personen in staat te stellen hun lichaamsgewicht te verhogen.

Bovendien kan het cultiveren van moringa bomen helpen bij het creëren van nieuwe banen. De boom groeit zo snel dat er elke maand geoogst kan worden. De bomen zijn zo winterhard dat ze niet bemest te hoeven worden, wat de teelt van dit gewas nog aantrekkelijker maakt in verarmde landen. 

Het is belangrijke om op te merken dat sommige moringa producten, zoals het bladextract en poeder minder krachtig zijn dat de rauwe of gekookte bladeren. Om ondervoeding tegen te gaan, worden de bladeren over het algemeen raus of gekookt geconsumeer en op dezelfde manier geserveerd als gekookte spinazie. 

Vol met antioxidanten

Moringa bladeren zitten vol met antioxidanten waarvan is aangetoont dat ze vele gezondheidsvoordelen hebben. Antioxidanten helpen bij het elimeren van ongewenste cellen in het lichaam en voorkomen het ontstaan van oxidative stress. Dit is in verband gebracht met erngtiste ziektes, van hartsaandoeningen tot de ziekte van Alzheimer en bepaalde soorten kanker. 

Antioxidanten in moringa bladeren bevatten betacaroteen en vitamine C. Deze ingrediënten is in verband gebracht met een beter immuunsysteem, zoals bij dieren als bij mensen. Moringa bevat ook een bepaalde antioxidant die bij bepaalde personen de bloeddruk kan verlangen. Bovendien bevat het ook chlorogeenzuur, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. 

Kan ontstekingen verminderen

Ontstekingen zijn een essentiële reactie op prikkels van het lichaam. Chronische ontsteking kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hoge bloeddruk, chronische pijn en een hoger risico op een beroerte, 

De meeste groente en plantaardige producten bevatten ontstekingsremmende stoffen. Deze verbindingen worden verschillend geclassificeerd op basis van hun chemische samensteling en van sommige is aangetoond dat ze effectiever zijn dan andere om ontstekingen te verminderen. 

Moringe thee en poeder bevatten ontstekingsbestrijdende middelen die bekend staan als isothiocyanaten. Een kleine dierstudie wees uit dat moringa extract hielp om pijn veroorzaakt door ontstekingen te verminderen. Twee daarop volgende studies toonden aan dat fenolglycosiden en andere verbindingen in moringa ontstekingsremmende functies hebben. 

Kan de toxiciteit van arseen* remmen

In vele arme landen is arseen een groot probleem als het gaat om de watervoorziening. De chemische stof kan ook uitspoelen naar het grondwater en de gewassen besmetten. Symptomen van arseen vergiftiging zijn buikpijn, braken en waterige of bloederige diaree. Acute arseenvergiftiging kan dodelijk zijn door volledige orgaanfalen te veroorzaken.

Een paar kleine onderzoeken hebben veelbelovend aangetoond dat het gebruik van moringa arseenvergiftiging kan voorkomen. Deze onderzoeken zijn grotendeels uitgevoerd in gecontroleerde experimenten en kleine knaagdierstudies. Er is meer onderzoek nodig om het gebruik van moringa als behandeling in te zetten. 

Een andere studie ontdekte dat voedingssuppletie met moringa bladeren de trglyceriden- en glucoseverhoging die gepaard gaan met arseen vergiftiging afremde. De bladeren remden ook de cholesterolveranderingen die worden waargenomen tijdens arseenvergiftiging bij muizen.

Een andere dierstudie vond dat moringa poeder therapeutische effecten vertoonte op ratten die leden aan arseenvergiftiging. Het poeder hielp bij het herstellen van gezonde glutathionniveaus en reactieve zuurstofsoorten in het bloed van de rat. 

*arseen is een zwaar metaal, zoals kwik

Moringa Oil and seeds, The seeds of the Moringa tree are pressed oil known as Ben Oil yellow

Bijwerkingen van Moringa thee 

Let altijd op wanneer je kruiden thee gaat drinken. Kruiden thee kan reageren met sommige medicatie. Ook moet je opletten wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Er is nog steeds aanvullend onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen van de plant en thee vast te stellen en daarom is een behandeling met morina-plantdelen bij ziektes nog niet goedgekeurd.

Drink moringa thee om te genieten van de smaak en de culturele invloeden van de drank. Als je moringa wilt drinken, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden.

Zwangere vrouwen

Voor mensen die zwanger zijn wordt het afgeraden om moringa producten te consumeren. Sommige onderzoeken tonen aan dat moringa wortel en bloemen stoffen bevatten die weeën kunnen veroorzaken en vroeggeboorten en of miskramen kunnen veroorzaken.

Interacties met medicatie

Moringa bladeren bevatten alkaloïden die de hartslag kunnen verlagen en de bloeddruk kunnen beïnvloeden. Als er bloeddrukmedicatie gebruikt wordt of een hartaandoening in het spel is, neem contact op met een arts voor er moringa producten geconsumeerd worden.

Flowers are blooming on the branches of a young moringa tree, used to make supplements and herbal medicine.

Moringa thee

Moringa thee is vrij nieuw in de westerse wereld. Het wordt veel geconsumeerd in andere regio’s van de wereld dankzij het voedzame karakter. Onderzoek toont aan dat de thee en bladeren verbindingen bevatten die gezondheid kunnen verbeteren. Er is meer onderzoek nodig om deze voordelen voor thee en andere moringa producten vast te stellen. 

Tot er meer onderzoek is gedaan, geniet van een kopje moringa thee vanwege de heerlijke smaak en het unieke aroma. Maak een heerlijk kopje thee, ga zitten op een comfortabele plek en geniet van dit moment.

Bronnen:
1. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11222?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=moringa+oleifera+leaf&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2679503/
3. https://www.feedipedia.org/node/124
4. https://www.bbc.com/news/business-30504720
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17951477
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19324944
8. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13880200802366710
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20435128
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20685125
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183111
12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668905001043

De waardering van www.rilassato.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 35 reviews.