Moringa Thee

Moringa bladeren en zaden worden al duizende jaren gebruikt om ziektes te bestrijden en wond genezing te bevorderen. De bladeren zitten vol met vitamines die essentieel zijn voor onze gezondheid.

De plant is pas recentelijk op de radar van westerse wetenschappers gekomen. Doordat er meerdere onderzoeken worden gedaan zijn de voordelen van deze plant naar voren gekomen. 

Wat is Moringa Thee?

Moringa thee wordt gemaakt van de Moringa Oleifera plant. De moringa boom wordt ook wel de “wonderboom” en “drumstok boom” genoemd door de vorm van de zaden. De moringa boom groeit in zuid-oost Azië en de grootste kweker is India. De boom wordt ook gegroeid voor zijn argrarische en medicinale gebruiken in de Philipijnen, Indonesië, Pakistan, Nepal en Taiwan. Ook kom de moringa boom in het wild voor in Afrika, Centraal Amerika en Oceanië.

Moringa thee is een kruiden thee gemaakt door het laten trekken van moringa bladeren in heet water. De thee komt ook voor in zakjes en in poedervorm (zoals matcha). Het is van nature cafeïne vrij en kan op elk moment van de dag gedronken worden.

Smaak profiel

Moringa thee biedt een aardse smaak die lijkt op groene thee. Het is minder bitter en striggend dan de meeste groente theeën en het kan hoge temperaturen en langer trekken goed aan. De thee wordt vaak gepaard met honing, munt en kaneel vanwege de aardse smaak,

Voedingswaarde van Moringa thee

Moringa olie, moringa wortel en moringa bladeren bevatten alle essentiele vitamines. Onderzoek toont aan dat moringa bladeren het meeste bevatten vergelijken met de rest van de boom.

Rauwe moringa thee bladeren bevatten vele vitamines en mineralen. Het moringe blad bevat vitamine A, vitamine C en vitame B6. De bladeren bevatten ook vele essentiële voedingsstoffen zoals betacaroteen en aminozuren. Honderd gram moringa bladeren bevat ook rond de 9 gram proteine.

Gezondheidsvoordelen van Moringa Thee

Kan helpen bij ondervoeding

In Azië en Afrika wordt de moringaboom vaak de “Boom des Levens” of “Wonderboom” genoemd. Dat komt omdat de voedingswaarde en winterhardheid van de droogteresitente boom het een geweldige kandidaat maakt als hoofdvoesdel voor in de meest arme regio’s. De plant kan worden gebruikt om vee te boeren en in bepaalde gevallen zelfs gebruikt worden voor waterzuivering.

In vele arme landen lijden de burgers aan een gebrek van voeding. Dit is te wijten aan een groot aantal factoren, waaronder oorlog, gebrek aan schoon water, slechte landbouwgrond en weinig toegang tot voedzaam boedsel. Moringa bladeren zitten vol met essentiële vitamines en mineralen die kunnen helpen honger te bestrijden en ondervoede personen in staat te stellen hun lichaamsgewicht te verhogen.

Bovendien kan het cultiveren van moringa bomen helpen bij het creëren van nieuwe banen. De boom groeit zo snel dat er elke maand geoogst kan worden. De bomen zijn zo winterhard dat ze niet bemest te hoeven worden, wat de teelt van dit gewas nog aantrekkelijker maakt in verarmde landen. 

Het is belangrijke om op te merken dat sommige moringa producten, zoals het bladextract en poeder minder krachtig zijn dat de rauwe of gekookte bladeren. Om ondervoeding tegen te gaan, worden de bladeren over het algemeen raus of gekookt geconsumeer en op dezelfde manier geserveerd als gekookte spinazie. 

Vol met antioxidanten

Moringa bladeren zitten vol met antioxidanten waarvan is aangetoont dat ze vele gezondheidsvoordelen hebben. Antioxidanten helpen bij het elimeren van ongewenste cellen in het lichaam en voorkomen het ontstaan van oxidative stress. Dit is in verband gebracht met erngtiste ziektes, van hartsaandoeningen tot de ziekte van Alzheimer en bepaalde soorten kanker. 

Antioxidanten in moringa bladeren bevatten betacaroteen en vitamine C. Deze ingrediënten is in verband gebracht met een beter immuunsysteem, zoals bij dieren als bij mensen. Moringa bevat ook een bepaalde antioxidant die bij bepaalde personen de bloeddruk kan verlangen. Bovendien bevat het ook chlorogeenzuur, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. 

Kan ontstekingen verminderen

Ontstekingen zijn een essentiële reactie op prikkels van het lichaam. Chronische ontsteking kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hoge bloeddruk, chronische pijn en een hoger risico op een beroerte, 

De meeste groente en plantaardige producten bevatten ontstekingsremmende stoffen. Deze verbindingen worden verschillend geclassificeerd op basis van hun chemische samensteling en van sommige is aangetoond dat ze effectiever zijn dan andere om ontstekingen te verminderen. 

Moringe thee en poeder bevatten ontstekingsbestrijdende middelen die bekend staan als isothiocyanaten. Een kleine dierstudie wees uit dat moringa extract hielp om pijn veroorzaakt door ontstekingen te verminderen. Twee daarop volgende studies toonden aan dat fenolglycosiden en andere verbindingen in moringa ontstekingsremmende functies hebben. 

Kan de toxiciteit van arseen* remmen

In vele arme landen is arseen een groot probleem als het gaat om de watervoorziening. De chemische stof kan ook uitspoelen naar het grondwater en de gewassen besmetten. Symptomen van arseen vergiftiging zijn buikpijn, braken en waterige of bloederige diaree. Acute arseenvergiftiging kan dodelijk zijn door volledige orgaanfalen te veroorzaken.

Een paar kleine onderzoeken hebben veelbelovend aangetoond dat het gebruik van moringa arseenvergiftiging kan voorkomen. Deze onderzoeken zijn grotendeels uitgevoerd in gecontroleerde experimenten en kleine knaagdierstudies. Er is meer onderzoek nodig om het gebruik van moringa als behandeling in te zetten. 

Een andere studie ontdekte dat voedingssuppletie met moringa bladeren de trglyceriden- en glucoseverhoging die gepaard gaan met arseen vergiftiging afremde. De bladeren remden ook de cholesterolveranderingen die worden waargenomen tijdens arseenvergiftiging bij muizen.

Een andere dierstudie vond dat moringa poeder therapeutische effecten vertoonte op ratten die leden aan arseenvergiftiging. Het poeder hielp bij het herstellen van gezonde glutathionniveaus en reactieve zuurstofsoorten in het bloed van de rat. 

*arseen is een zwaar metaal, zoals kwik

Moringa Oil and seeds, The seeds of the Moringa tree are pressed oil known as Ben Oil yellow

Bijwerkingen van Moringa thee 

Let altijd op wanneer je kruiden thee gaat drinken. Kruiden thee kan reageren met sommige medicatie. Ook moet je opletten wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Er is nog steeds aanvullend onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen van de plant en thee vast te stellen en daarom is een behandeling met morina-plantdelen bij ziektes nog niet goedgekeurd.

Drink moringa thee om te genieten van de smaak en de culturele invloeden van de drank. Als je moringa wilt drinken, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden.

Zwangere vrouwen

Voor mensen die zwanger zijn wordt het afgeraden om moringa producten te consumeren. Sommige onderzoeken tonen aan dat moringa wortel en bloemen stoffen bevatten die weeën kunnen veroorzaken en vroeggeboorten en of miskramen kunnen veroorzaken.

Interacties met medicatie

Moringa bladeren bevatten alkaloïden die de hartslag kunnen verlagen en de bloeddruk kunnen beïnvloeden. Als er bloeddrukmedicatie gebruikt wordt of een hartaandoening in het spel is, neem contact op met een arts voor er moringa producten geconsumeerd worden.

Flowers are blooming on the branches of a young moringa tree, used to make supplements and herbal medicine.

Moringa thee

Moringa thee is vrij nieuw in de westerse wereld. Het wordt veel geconsumeerd in andere regio’s van de wereld dankzij het voedzame karakter. Onderzoek toont aan dat de thee en bladeren verbindingen bevatten die gezondheid kunnen verbeteren. Er is meer onderzoek nodig om deze voordelen voor thee en andere moringa producten vast te stellen. 

Tot er meer onderzoek is gedaan, geniet van een kopje moringa thee vanwege de heerlijke smaak en het unieke aroma. Maak een heerlijk kopje thee, ga zitten op een comfortabele plek en geniet van dit moment.

Bronnen:
1. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11222?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=moringa+oleifera+leaf&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2679503/
3. https://www.feedipedia.org/node/124
4. https://www.bbc.com/news/business-30504720
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17951477
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19324944
8. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13880200802366710
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20435128
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20685125
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183111
12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668905001043