Theeën voor koffie drinkers

Of je nu een koffiedrinker bent die de bonen wil vervangen voor wat bladeren of gewoon de thee in je dagelijkse routine wilt opnemen, dan is dit artikel voor jou. Als je een theeliefhebber bent die dit leest, dan kan dit handig zijn als je je koffielievende vrienden wilt overtuigen. Ik ben opgegroeid tussen koffiedrinkers en vandaag ben ik nog steeds omringd door hen. Dus, in de loop der jaren heb ik hun gewoonten, smaken en voorkeuren opgemerkt als het gaat om een cafeïne-fix. Mijn doel met deze lijst met theesoorten die koffiedrinkers zouden moeten proberen is niet om aan te tonen hoe een drankje superieur is aan de andere. In plaats daarvan is het gewoon om een helpende hand aan te bieden in de wereld van de thee. Iedereen zou wat goede thee moeten ervaren!

Ik ben hier niet om te aanbevelen dat een zware koffiedrinker alleen maar matcha of koffiegesmaakte thee-blends gebruikt. Matcha wordt beschouwd als het “koffie-alternatief” omdat het je kan helpen om je te concentreren en alert te blijven zonder de cafeïne jitters die je kunt ervaren van je kop koffie. Het smaakt echter echt niet als koffie. Als je als koffiedrinker gewoon op zoek bent naar iets met een vergelijkbare impact in plaats van smaak, probeer dan eens matcha. Wat betreft thee met koffie-aroma of -bonen, eerlijk gezegd is dat niet mijn ding, dus ik zal geen iets aanbevelen wat ik niet lekker vind. In plaats daarvan denk ik dat het verstandig is om theeopties aan te bieden die enkele vergelijkbare smaakkenmerken hebben als koffie. Dat kan het gemakkelijker maken als je echt minder koffie wilt drinken en meer thee.

  1. Hojicha (groene thee)

Hoewel het een groene thee is, is Hojicha niet groen van kleur. Hojicha is een Japanse groene thee die geroosterd is, waardoor de bladeren, stelen en thee een bruine kleur krijgen. De smaak is hartig, rokerig met een natuurlijke zoetheid.

In tegenstelling tot koffie is Hojicha echter laag in cafeïne. Dus als je op zoek bent naar iets om je middagkopje koffie mee te vervangen of decaf wilt vermijden, is Hojicha misschien je beste optie. Ook als je fan bent van lattes of cappuccinos, is Hojicha heerlijk met geschuimde melk!

  1. Da Hong Pao (oolong thee)

Oolong is mijn favoriete type thee, dus ik wilde er echt een voor koffiedrinkers inbegrepen hebben. Ik ging met mijn eerste gedachte: Da Hong Pao.

Da Hong Pao is een beroemde oolong thee uit China die alleen in de Wuyi Mountains wordt geproduceerd. De bladeren zijn lang, donker en gedraaid en geven een prachtige rode thee af. Deze oolong is een volle thee met een houtige geur, roostertoon en kooltjes smaak. Ik heb deze thee in het verleden aan koffiedrinkers voorgesteld en omdat het een gerookte oolong is, is het anders dan waar ze van oolong thee verwachten. Ik heb gemerkt dat ze vaak aan iets groens denken iets geheel anders dan een kop koffie. Dus dit is zeker een thee die je wilt brengen als je doel is om je koffieliefhebbende vrienden te verrassen en indruk op hen te maken!

  1. Assam (zwarte thee)

Mijn ochtenden beginnen meestal altijd met een kop Assam. Het is een zwarte thee die zijn naam heeft gekregen naar de regio waar het vandaan komt – Assam, India. Ik ben nooit een koffiedrinker geweest, dus ik pak een stevige zwarte thee om mijn dag mee te beginnen. Assam is rijk, moutig met een donkere kopertheekleur. Het gaat ook goed samen met melk en kan soms de smaakaccenten versterken.

Daarom denk ik dat Assam zwarte thee een uitstekende keuze is voor koffiedrinkers die melk en zoetstoffen in hun kopje lekker vinden!

  1. Russian Caravan (oolong/zwarte thee)

Technisch gezien een mengsel, is Russian Caravan traditioneel een mix van oolong en twee Chinese zwarte theesoorten: Keemun en Lapsang Souchong (deze thee wordt gerookt boven dennenhoutvuur). Je kunt echter ook varianten online vinden die Assam, Darjeeling of Puerh gebruiken. De traditionele kop biedt een stevige en volle smaak, met een milde rokerige smaak. Dit komt door de Keemun en Lapsang Souchong zwarte theesoorten. Russian Caravan zou geweldig kunnen zijn voor koffiedrinkers die gewoonlijk van een zware, donker gerookte koffie houden.

Ik ben persoonlijk geen grote fan van Lapsang Souchong, maar ik geniet wel van een Russian Caravan mengsel omdat de oolong thee de twee rokerige zwarte theesoorten perfect aanvult. Het is niet te overheersend! Je kunt je eigen mengsel maken: 2 delen Oolong, 1 deel Keemun en 1 deel Lapsang Souchong

  1. Geroosterde Yerba Mate (tisane*)

Yerba Mate wordt beschouwd als een tisane omdat het geen theeplant (Camellia Sinensis) betreft. Echter, in tegenstelling tot de meeste tisanes/kruidentheeën, bevat Yerba Mate wel cafeïne. Het is een plant die in Zuid-Amerika wordt geteeld en verwerkt. Traditioneel drink je het uit een mate-kom met een bombilla, maar je kunt het ook gewoon gebruiken in een theefilter en laten trekken in een theepot of kopje.

Wanneer ik Yerba Mate drink, is mijn voorkeur voor de geroosterde versie en het wordt ook wel de echte koffie-alternatief genoemd. In tegenstelling tot matcha is dit vanwege de smaak. Wanneer de bladeren van Yerba Mate geroosterd worden, ontwikkelen ze een interessante smaak die lijkt op koffie. Het is glad en notig met karameltonen. Als je als koffiedrinker op zoek bent naar iets met smaak en cafeïne vergelijkbaar met koffie, maar zonder de opwinding, kun je een kopje geroosterde yerba mate!

*tisane komt van een op water gebaseerde infusie van kruiden, specerijen, bloemen, bladeren, enz.