Groene Thee

Groene thee is een van de moeilijkste theeën om goed te zetten. Lees vandaag hoe je groene thee moet zetten en ook een aantal gezondheidsvoordelen van deze heerlijke thee.

Wat is groene thee?

Groene thee wordt gemaakt de bladeren van de camellia sinesis plant. Het proces verschilt per regio en land hoe de groene thee wordt gemaakt. Groene thee is minder bewerkt dan zwarte thee en wordt nauwlijks geoxideerd (waardoor de bladeren van nature bruin worden door zuurstof). Dit is de reden waarom groene thee de groene kleur kan behouden in tegenstelling tot zwart of oolong thee. 

Er zijn veel verschillende soorten thee, maar de bekenste worden geproduceerd in China en Japan. Groene thee is, net als alle andere theeën, afkomstig uit China. Duizenden jaren geleden begon Japan met het verbouwen van theeplanten die ze meenamen uit China om groene thee te maken, Andere landen, zoals Zuid-Korea, produceren ook groene thee, maar op een veel kleinere schaal.

5 gezondheidsvoordelen van groene thee

  1. Biedt Antioxidanten

Als het om antioxidanten gaat, kun je niet fout gaan met groene thee. Het is rijk aan verbindingen die polyfenolen worden genoemd, waaronder catechine; de belangrijkste antioxidant in the thee. Polyfenolen verminderen oxidatieve stress, wat gezonde cellen beschermt tegen schade. 

  1. Verhoogd je energie

Als je opzoekt bent naar een naar een zachte energieboost, dan is groene thee ene uitstekende keuze. Volgens de Mayo Clinic bevat een kopje groenje thee van 250 ml 28 mg cafeïne. Een kopje zwarte thee van 250 ml bevat 47 mg en een kopje kopje van 250 ml bevat 96 mg.

Bovendien zal groene thee, in tegenstelling tot koffie, je energie verhogen zonder de crash. Dat komt omdat het een molecuul bevat dat L-theanine wordt genoemd en dat de zenuwachtige effecten van koffie tegen gaat.

  1. Helpt met het tot rust komen

Volgens een artikel uit 2022 heeft L-theanine ook een kalmerend effect op lichaam en geest. Het werkt door de manier waarop je zenuwcellen of neuronen met elkaar omgaan te veranderen. Het kan ook geen kwaad dat het zetten en drinken van groene thee ook extreem ontspannend is. 

  1. Ondersteund het brein

De cafeïne in groene thee kan je ook helpen om alerter en meer gefocust te voelen. Bovendien kan de antioxiderende activiteit van catechinen zenuwcellen beschermen tegen oxidatieve stress. Dit kan het risico op verschillende cognitieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, helpen verminderen.

  1. Beschermt de gezondheid van het hart

Omdat antioxidanten in groene thee oxidatieve stress verminderen, beschermen ze ook het hart. Dat komt omdat oxidatieve stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van hartaandoeningen. Catechines (die in groene thee worden aangetroffen) kunnen ook helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk, wat ook een belangrijk risicofactor is voor hartaandoeningen. 

Bijwerkingen van groene thee

Als je gevoelig bent voor cafeïne, wees dan voorzichtig met het drinken van groene thee. Het bevat minder cafeïne dan koffie of zwarte thee, maar het kan teveel zijn als je niet gewend bent aan cafeïne. 

Mogelijke symtomen van overmatige inname van cafeïne zijn onder andere een snelle hartslag, hoofdpijn, rusteloosheid en slaapproblemen. 

Hoe zet je groene thee?

  1. Kook water. De meeste groene thee moeten gezet worden met water op 80ºC. Kijk altijd op de verpakking voor hoeveel graden het water moet zijn.
  2. Verwarm de theepot. Giet wat heet water in de theepot en draai het rond voor een paar seconden. Daarna gooi je het water weg.
  3. Doe de groene thee in de theepot en voeg het gekookte water toe. Laat de thee trekken voor zoals als aangegeven is op de verpakking.
  4. Haal het filter eruit en schenk je kopje thee in.

Groene thee proberen?

Denk je nu ik wil graag een kopje groene thee proberen? Bekijk dan onze groene theeën en geniet ervan!