Thee Meditatie

Er is geen tijd om te mediteren. Mijn hoofd is te druk. Ik weet niet eens hoe ik moet mediteren. Dit zijn allemaal gevoelens die er mogen zijn en die meestal leiden tot de aanbeveling van meditatie. Stiekem is er best wel tijd om te mediteren en vele thee drinken doen dit waarschijnlijk als zonder dat zij zich dit realiseren. Thee wordt vaak geprezen voor haar gezondheidsvoordelen, maar ik geloof dat thee ook emotionele voordelen heeft wanneer je er tijd voor neemt en echt geniet van je thee. Thee meditatie is een van mijn favoriete manieren om te mediteren terwijl ik geniet van mijn kopje thee!

Wat is meditatie?

Meditatie is een oefening die je geeft traint, net als hoe sporten je lijf traint. Het doel acht meditatie is niet om je gedachtes uit te zetten, maar om ze beter te begrijpen. Dit kan bereikt worden door middel van mindfulness, wat betekent dat je je volledig bewust bent van je huidige ervaring. Het wordt een oefening genoemd omdat het vele oefening nodig heeft om te leren mediteren en om je volledig comfortabel te voelen.

Wat is thee meditatie?

Thee meditatie is meer dan even een kopje thee zetten en een begeleide meditatie aan zetten. Het zetten van de thee kan ook meegenomen in de gehele meditatie. De meditatie begint op het moment dat je je thee uitkiest en eindigt als je je laatste slokje thee op drinkt.

Als je geïntereseert bent in meditatie, maar het nog niet hebt geprobeerd of het moeilijk vindt, dan is thee meditatie misschien het antwoord. Persoonlijk, meditatie is niet altijd even makkelijk voor mij. Ik vind het makkelijker om me te focussen op mijn gedachtes en gevoelens wanneer ik een kopje thee heb om me op te focussen.

Beste thee voor thee meditatie

Ik geloof dat je elke thee kan gebruiken voor thee meditatie. In plaats van je te focussen op de beste en juiste thee, pak een thee die je lekker vindt, of je favoriete thee. Je kan niet genieten van je thee meditatie als je een thee drinkt die je niet lekker vindt. 

Losse thee of theezakjes?

Mijn voorkeur gaat uit naar losse thee omdat het een perfect gelegenheid is om je te focussen op de theeblaadjes die dansen door je water, zich uitzetten en extraheren een volle smaak, kleur en geur. Maar als je geen losse thee hebt, kan je ook zakjes gebruiken.

Thee meditatie: stap voor stap

Thee meditatie kan op elk moment van de dag gedaan worden en kan zolang duren als je zelf wilt. Laat je niet afschrikken door sessies van 1 uur. De sessies kunnen ook maar 10 minuutjes zijn. Doe waar jij je goed bij voelt. Deze gids zal je op weg helpen.

Concept or composition of Eucharist, space for text

Stap 1:

Kies je kopje. Welke kop voelt goed om te gebruiken voor deze thee meditatie. Is het een vintage kopje? Is het een grote kop? Of is het een kopje die je van iemand speciaals hebt gekregen. Open je kast en pak het eerste kopje die eruit springt. 

Stap 2:

Kies je thee. Elke thee kan gebruikt worden. Kies een thee waar je op dat moment zin in hebt. Is dat iets sterks, of licht of juist zoet? Probeer er niet te lang over na te denken. Probeer voor de thee te gaan die als eerste in je op komt en eentje die je lekker vindt.

Stap 3:

Kook je water met vers water. Als je wacht tot je water kookt, ga ergens zitten waar je even rustig kan zitten en je een ademhalingsoefening kan doen. Zorg dat je comfortabel zit. Leg een hand op je borst en de andere op buik. Doe je ogen dicht en luister naar het water dat langzaam gaat koken.

Adem in

Adem out

Observeer je ademhaling tot het watter heeft gekookt.

Stap 4:

Laat het water nog even rusten, aangezien je geen net gekookt water over je thee mag gieten. Doe je ogen weer dicht en gebruik deze tijd om je gedachtes ook te laten rusten.

Adem in

Adem out

Voel in je lijf welke delen van je lichaam zich relaxt of gestresst voelen.

Adem in

Adem out

Voel in je lijf welke delen van je lichaam licht of zwaar voelen.

Adem in

Adem out

Stap 5:

Met je volle aandacht, doe je thee in je kop. Giet het hete water in je kopje en luister naar het water dat de thee bladeren raakt en het laten trekken proces begint. Terwijl je je thee laat trekken voor een aantal minuten, ga je naast je kopje thee zitten en volg je je adem, in de gaten hebbende waar je precies bent op dat moment. Pauzeer en observeer de stoom die je kopje verlaat.

Adem in

Adem out

Pauzeer en observeer de theebladeren die hun smaak vrijgeven aan het water. Zie de verandering in kleur, the beweging in je kopje en het uitzetten van de theebladeren.

Adem in

Adem out

Geef je dank aan het kopje thee wat nu voor je staat.

Stap 6:

Erken je zintuigen. Wanneer je thee klaar is met trekken, luister naar de thee die naar beneden druppelt terwijl je je theefilter uit je kopje haalt.

Adem in

Adem out

Hou je kopje met beide handen vast en breng het naar je neus. Doe je ogen dicht en adem in. Ruik de aroma van je thee. Wat valt je op? Laat de geur, geluiden en warme sensatie je meenemen naar een mooie herineeren of creeër een nieuwe plek in je gedachtes.

Stap 7:

Neem nu langzaam je eerste stokje thee. Focus je op je ademhalding en de sensaties die de thee brengt in je mond en lichaam.

Adem in

Adem out

Drink de rest van je kopje thee, slokje voor slokje, met je ogen dicht. Geniet van elke slok terwijl je je gedachtes laat gaan. Probeer 30 seconden tussen elke slok te laten.

Stap 8: 

Wanneer je nog een slokje thee hebt, laat je jezelf meer bewust worden van je omgeving. Voel waar je zit, luister naar de andere geluiden die hoort en doe langzaam je ogen open. Eindig je thee meditatie door jezelf te bedanken voor dit thee moment.

De werkwijze van deze meditatie is niets meer dan dat je je concentreert op een ding tegelijk. In dit geval, een goed kopje thee.

White pebble stone on a sand