Thee & Honing

Met zoveel verschillende theeën om van te kiezen, heb je een heel werk voor je om te kiezen welke jij het lekkerste vindt. Maar wanneer je dat doorhebt, komt honing een kijkje nemen.

Deze goudkleurige natuurlijke zoetmaker versterkt de smaak en voegt zijn gezondheidsvoordelen toe aan je kopje thee. Als eerste laten we even een misconceptie vaststellen: honing wordt niet gemaakt van pollen.

Wat is honing?

Gedurende de afgelopen jaren werd er gedacht dat honing zonder pollen kunstmatig was, maar honing zonder pollen is nog steeds honing. Het is zelfs zo dat honing niet gemaakt wordt van pollen. Bijen produceren honing door een gecompliceerd proces van regulatie, enzymatische activiteit en verwaterdaming; waarbij zij gebruik maken van de nectar van bloemen en planten. 

Wanneer de bijen de nectar hebben verzameld, veranderen zij het om een chemisch niveau. De nectar bevat sacharose, wat een complexe suiker is. Hun enzymen veranderen de complexe suiker in fructose en glucose, wat simpele suikers zijn. Deze geven de honing hun zoetigheid, wat het een goede toevoeging maakt aan jouw kopje thee.

Als laatste wordt het verplaatst naar de honingraat, maar het veranderde product is nog steeds in een vloeibare vorm. De bijen versnellen dan het verdampings- en drogingsproces door met hun vleugels te wapperen.

Gezondheidsvoordelen: Rauw vs Verwerkte honing

Mensen gebruiken honing al eeuwen niet alleen voor het zoeter maken van eten en drinken, maar ook voor medicinaal gebruik. Wetenschappers hebben aangetoond dat honing antioxiderende, antimicrobiële, ontstekingsremmende, antiproliferatieve en antistatische effecten produceert. Let wel op; honing is niet geschikt voor kinderen jongeren dan 1 jaar.

Je kunt honing gebruiken voor:

  • Het verzachten van keelpijn
  • Het verzachten van hoesten
  • Het verzachten van griep symptomen en keelontsteking
  • Het verbeteren van de algehele orale gezondheid
  • Het vermindert het risico op hartziektes
  • In combinatie met cafeïne in thee is het een natuurlijke energie booster

Er wordt geloofd dat deze voordelen komen door de aanwezigheid van aminozuren en door het vormen van waterstofperoxide. Waar wetenschappers het niet over eens worden is of rauwe of verwerkte honing meer voordelen heeft. Rauwe honing kan pollen bevatten doordat het nog niet gefilterd is door de bijen. Vele consumenten zien dit als een teken dat het natuurlijker en voedzamer is. Ondanks dat bijenpollen potentieel heeft voor medicinale en voedzame eigenschappen, is de aanwezigheid hiervan niet hoog genoeg om verschil te maken met verwerkte honing. Ondanks dat wetenschappers nog meer onderzoek doen naar honing, kunnen we wel zeggen dat de aanwezigheid van pollen niet bepaald hoe gezond de honing is.

Beste theeën om te drinken met honing

Als een echte theeleut, kun je de zoektocht van honing paren met de juiste thee vergelijken met wijn en eten. In Nederland zijn er ongeveer 30 verschillende honing soorten. De soort honing hangt af van de bloemsoort waaruit de bij haar nectar vandaan haalt. Net als wijn en eten, zijn bepaalde thee en honing combinaties heel logisch. Elk unique smaakprofiel zal specifieke theeën complimenten, terwijl het andere bij theeën je smaakpapillen op stelten zet. Je zou bijvoorbeeld niet een lichte bloemen thee combineren met een rijke, scherpe honing net als je geen volle rode wijn combineert met een vers visfilet. Maar deze regel staat niet geschreven in steen. Uiteindelijk is het jouw keuze met honing je met welke thee combineert.

Honing en zwarte thee

Er zijn vele verschillende soorten zwarte theeën die ieder zijn eigen smaak en gezondheidsvoordelen bieden. Earl Grey, bijvoorbeeld, heeft een citrus smaak, doordat er bergamot olie in zit. Deze thee kan je het beste combineren met een oranjebloesem honing om deze citrussmaak tot zijn recht te doen.

Andere types of zwarte thee, zoals Engelse melange, smaken het beste met een robuuste honing. Probeer boekweit of zuurhoudende honing voor een sterke kop thee. Honing geproduceerd van kruiden van de Lamiaceae familie, zoals tijm en salie, werken ook goed.

Honing en groene thee

Groene theeën zijn vaak mildere theeën met een aards of grassig profiel. Voor deze theeën kun je het beste mild bloemige honing gebruiken, aangezien deze de natuurlijke smaak van je groene thee zullen vergroten. Probeer klaver of lavendel honing. Voor een mint-achtige thee kan je het beste lindehoning gebuurten, aangezien deze de natuurlijke mint en grassige smaken versterken. Voor Sencha thee kun je het beste avocado honing gebruiken.

Honing en rooibos thee

Rooibos wordt gezien als een kruidenthee aangezien het van een andere plant komt dan de theeplant. Rooibos heeft van nature een zoete en nootachtige smaak vergezeld door vanille en kaneel. Combineer deze thee met een citrus honing of een gekruide honing.

Honing en kamille thee

Vele theeleuten drinken in de avonduren kamille thee, omdat het bekend staat voor haar kalmerend effect. Onder het een mild smaakprofiel heeft, voeg je hier ook een milde honing aan toe, zoals een saliehoning.

Honing en witte thee

Aan deze kant van het thee spectrum hebben we een thee die minder verwerkt en geoxideerd is dan zwarte thee. Als result heeft dit dat haar smaakprofiel delicaat, zoet en zacht is. Combineer je witte thee met een lichte en delicate honing, zoals acadia honing.

Honing en kruiden of gearomatiseerde thee

Leef je uit! Met dit soort theeën kijk je naar de ingrediënten en op basis daarvoor bepaal je welke soort honing je toevoegt.

Is honing in thee slecht voor je?

Zeker niet!

Niet alleen heb je de gezondheidsvoordelen van honing wanneer je dit toevoegt aan je thee, je versterkt ook de smaak van je thee. Daarbij komt ook door het experimenteren met verschillende soorten honing en verschillende soorten theeën, kom je erachter welke jij het lekkerste vindt.