Earl Grey Karamel

Ingrediënten:

  • 360ml slagroom
  • 3 eetlepels Earl Grey, verpulverd
  • 1 zakje zwarte thee
  • ½ theelepel vanille extract
  • 400 gram suiker
  • 85 gram maïsstroop
  • 85 gram honing
  • 80ml water
  • 20 gram boter
  • ½ theelepel zout + wat extra voor versiering

Benodigdheden:

  • Suikerthermometer
  • Waspapier
  • Pakplaat
  • 30×30 cakevorm
  • Lineaal

Instructies:

  • Doe het bakpapier in de cakevorm
  • Doe 120ml slagroom, zakje zwarte thee en de verpulverde Earl Grey in een pan. Zet je vuur op laag en laat het een beetje pruttelen. Zorg dat het niet gaat koken. Na 5 minuten, haal de pan van het vuur en laat het staan voor 10 minuten.
  • Giet de thee af door een vergiet. Voeg hierna de vanille extract toe.
  • Doe de suiker, maïssiroop, honing en water in een pan en meng het door elkaar heen zodat ze klontjes weg zijn.
  • Deze stap is belangrijk: Gebruik een koude, natte kwast om de binnenkant van de pan schoon te maken. Zorg dat er geen suiker achterblijft boven waar het water staat.
  • Zet de thermometer in de pan en zet het vuur op medium-laag. Kook de suiker totdat de thermometer 110ºC – 112ºC aangegeeft. Om dit moment, heeft het een donkere gouden kleur.
  • Wanneer het deze temperatuur heeft bereikt, zet het vuur uit en voeg 240ml slagroom toe terwijl je roert. Voeg vervolgens de boter toe en ½ eetlepel zout.
  • Zet het vuur weer op medium-laag en breng de tempatuur van de karamel naar 120ºC. Wanneer het deze temperatuur bereikt, houdt het op het vuur en blijf roeren voor 5 minuten.*

    *Hoe langer de karamel kookt na het bereiken van 120ºC, de harder en plakkeriger het wordt.
  • Giet de karamel in de voorbereide cakevorm en laat het volledig afkoelen, dit duurt ongeveer 2 uur. Je kan dit versnellen door het even in de vriezer de zetten, maar let op dat de karamel niet bevriest. 
  • Als de karamel ongeveer een uur staat de koelen, bestrooi het met zout. Wanneer het volledig afgekoeld is, snijdt de karamel in stukjes waarbij je een lineaal en een mes ingesmeerd met olie gebruikt. Gebruik een keukenrol met wat olie om het mes en lineaal af te doen. Zo voorkom je dat de karamel blijft plakken.
  • Knip het waspapier in stukjes groot genoeg voor je karamel stukken. Maak ze wel groter dan de karamel stukken.
  • Zorg dat de glansende kant aan de buiten is en pak elk stukje karamel in. Je kan de eindes draaien en plat drukken, waarbij de karamel zelf gebruikt als “lijm”.

 Genieten maar!