Alles over Oolong Thee

Oolong thee groeit in China en Taiwan; uitgesproken als “wu-long” en het is een van de meest populaire types thee over de hele wereld. Oolong thee wordt al gegroeid en gedronken voor duizenden jaren. Ondanks dat de eerste keer dat oolong thee benoemd werd in gedichten geschreven in het Ming Tijdperk (1368-1644) is oolong thee al veel ouder. Het stond origineel bekend als Beiyun thee en komt uit het Tang Tijdperk (618-907). De thee werd geschonken als een teken van grote eer.

Oolong thee is een een pure thee samen met witte thee, groene thee, zwarte thee en pu-erh thee, wat betekent dat al de types thee gemaakt worden van de bladeren van de Camellia Sinensis (thee) plant. Oolong thee is gedeeltijke geoixideert, waarbij zwarte thee bladeren volledig zijn geoxideert en groene thee is ongefermenteerd. De thee zit vol met gezonden voedingsstoffen.

Smaakprofiel van Oolong thee

Oolong thee biedt een gevarieerde smaak dankzij zijn unieke productie medthode. Doordat oolong thee maar gedeeltelijk geoxideert is, is er heel veel ruimte voor thee meester om speciale smaken te creeën. De meeste oolong theeën zijn geoxideert tussen de 8 en 80 procent. Lichte geoxideerde oolong biedt een bloemige smaak die luchtig en zachtaardig is. Zwaar geoxideerde oolong thee brengt de aardse smaak naar voren en is robust en heeft een volle smaak. Oolong theeën verschillen ook qua smaak of ze zijn geproduceert door een Japanse of Chinese thee meester.

Oolong green tea in a teapot and bowl.

Gezondheidsvoordelen van Oolong Thee

Ondanks dat Chinese theeën beroemd zijn voor hun medische eigendommen, is het eigenlijk pas sinds vrij recent dat Westerse doktoteren oolong thee onder de loop hebben genomen.

Volgens de traditionele Chinese medicijnen zijn die een aantal van de gezondheidsvoordelen van oolong thee:

 • Verschept je denk vermogen
 • Verbetert het functioneren van het brein, je mentale alertheid en stress doordat het zich direcht richt op het zenuwstelsel
 • Voorkomt tandbedref
 • Verlaagd het risico op de ontwikkeling van bepaalde types van kanker
 • Verlaagd het risico op hartziektes en verbetert de gezondheid van het hart
 • Verlaagd pijn van artitis
 • Helpt bij afvallen en verlaagd de kans op obesitas.
 • Voorkomt diabetes
 • Verkleind de kans op de verharding van de slagaders
 • Verlaagd hoge cholesterol en bloeddruk
 • Verbetert de huid
 • Verbetert het immuunsysteem

Niet al deze voordelen zijn bewezen door wetenschappers, dokters en reseachers, maar ze zien wel de voordelen van oolong thee.

Afvallen

Een studie in het Journal of Medical Investigation toont aan dat oolong thee het metabolisme verbeterd en je daardoor kan helpen afvallen. De onderzoekers testen deelnemers na het drinken van oolong thee, groene thee en water op hun Resting Engery Expenditure en Energy Expenditure. Het was aangetoont dat de mensen die oolong thee dronken hadden ene hoger REE en EE dan degene die water en groene thee dronken. Deze studie laat zien dat als je werkt aan je fitness/afvallen, het regelmatig drinken van oolong hierbij kan helpen.

Hoewel oolong thee cafeïne bevat, wees deze studie uit dat eigenschappen van oolong thee, in plaats van cafeïne, vetoxidatie en gewichtsverlies bevorderen. Voor deze reden, oolong thee is een goede optie voor mensen met hartproblemen, borstvoedingevende moeders, of andere mensen die niet tegen een grote hoeveelheid cafeïne kunnen.

Hartziektes

Onderzoekers hebben ontdekt dat er een relatie is tussen het drinken oolong thee en het verlagen van de cholesterol niveaus. Ze hebben ontdekt dat mensen die minimaal 250ml oolong thee dagelijks drinken een lager risico heben op een hoger cholesterol. Het onderzoek bestond het 76.979 mensen die dagelijks oolong thee dronken voor meerdere jaren. 

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat het drinken van oolong thee hartziektes kan verkomen bij mensen met diabetes type 2. Experts danken deze voordelen aan de aanwezigheid van polyfenolen en catechines in thee.

In een andere studie hebben wetenschappers aangetoond dat mensen die dagelijks oolong thee drinken een lagere kans hebben op hartziektes op lange termijn.

Kanker

Volgens het Nataionaal Kanker Instituut is er weinig onderzoek waaruit blijkt dat oolong thee de kans op kanker verlaagd. Maar er zijn een aantal kleine studies die suggereren dat oolong thee misschien helpt bij huid, long en baarmoederkanker. Dieren studies vonden polyphenol chemicalen, die van nature voorkomen in oolong thee, kunnen helpen bij het beschermen van het DNA en misschien de groei van tumoren voorkomen. Thee polyphenols kunnen ook helpen met het verbeteren van het immuunsysteem.

Ondanks dat de vroege onderzoek naar thee polyphenols is veelbelovend, onderzoekers raden het af om kanker te bestrijden met thee.

Diabetes

Onderzoek heeft aangetoont dat het drinken van Oolong thee niet je bloedsuiker of insuline niveau verbeterd. Maar het drinken van Oolong thee kan wel het risico op diabetes type 2 verlagen en symptomen voorkomen. Een kleine study uit Japan heeft aangetoont dat het dagelijks drinken van Oolong thee het glucose niveau verlaagde tot wel 30% bij de deelnemers. Een andere studie heeft aangetoond dat cafeïne, wat ook aanwezig in is Oolong thee, glucose verlaagd bij mensen met diabetes type 2.

Gaatjes en mondgezondheid

Fluoride komt van nature voor in Oolong thee bladeren. Fluoride helpt het bij het voorkomen van tandbederf door verloren calcium, demineralisatie van tandglazer en vult het fosfor aan om de tanden hard te houden. Natuurlijk voorkomende fluoride kan ook gaatjes voorkomen.

Energie verhogend

Oolong thee bevat ook een aminozuur genaamd L-theanine. Dit helpt de afgifte van cafeïne te remmen, wat zorgt voor een langdurige energiekick. Omdat de energieboost soepeler is, heb je geen last vand e hoogte- en dieptepunten die gepaard gaan met het drinken van koffie. 

Het drinken van oolong thee helpt ook om het lichaam te ontdoen van gifstoffen die schade aan gezonde cellen kunnen veroorzaken. Oolong thee bevat catechines en antioxidanten die voorkomen dat vrije radicalen zich kunnen binden aan gezonde cellen. Vrije radicalen zijn ongeladen cellen die zich binden met gezonde cellen en oxidatieve stress veroorzaken – de vorm van roest van het lichaam.

Andere mogelijke voordelen

Deze studies zijn nog in een vroeg stadium (en daardoor nog niet bevestigd). Oolong thee wordt ook geassioceerd met:

 • Gezondere darmbacteriën
 • Lagere kans op Alzheimer
 • Lagere kans op Parkinson
 • Sterkere botten
 • Minder last van hoofdpijn
 • Minder last van vermoeidheid
 • Lagere bloeddruk

Mindere kanten van Oolong Thee

Oolong green tea in a teapot and bowl.

Cafeïne gevoeligheid

Oolong bevat een matige hoeveelheid cafeïne dat een mogelijk effect heeft op mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Oolong thee bevat 50 – 75 miligram cafeïne per 250ml. Een kopje koffie bevat tussen de 95 en 200 miligram cafeïne per 250ml. Het drinken van te veel oolong thee kan bijwerkingen hebben die geassocieerd zijn met cafeïne.

Cafeïne kan maagklachten, duizeligheid, onregelmatige hartslag en hoofdpijn veroorzaken. Experts raden aan om je cafeïne inname te beperken tot 400 miligram per dag. Dit houdt in dat je meerdere koppen oolong thee kan drinken op een dag zonder bijwerkingen. Als je gevoelig bent voor cafeïne, moet je opletten met het drinken van deze thee.

Zwangerschap & Borstvoeding

Experts raden aan om maximaal 2 koppen oolong thee te drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Dit is omdat de maximale aanbevolen hoeveelheid cafeïne 200 miligram is voor een zwangere vrouw. Cafeïne kan irritaties veroorzaken in baby’s die borstvoeding krijgen en kan een voortijdige bevalling en lager geboortegewicht veroorzaken.

Interactie met medicatie

Drink niet te veel oolong thee in combinatie met stimulerende middelen. De cafeïne in oolong thee kan de hartslag verhogen en complicaties veroorzaken wanneer dit gecombineerd wordt met stimulerende middelen. Wanneer je medicatie voor een onregelmatige hartslag neemt, is het ook verstandig om niet te veel oolong thee te drinken. Als laastste kan sommige antibotica invloed hebben op het afbreken van cafeïne en wordt het afgeraden om veel cafeïne houdende dranken te drinken wanneer je antibotica slikt.

IJzer opname

Als je een ijzer tekort hebt, moet je uitkijken met het drinken van oolong thee, aangezien oolong thee de ijzeropname kan vermoeilijken. Probeer veel vitamine C te eten en drink geen oolong thee wanneer eet om dit effect te beperken.

Ontdek de voordelen van Oolong Thee

Of je nu een thee-newbie bent of een professionele thee drinker, oolong thee is een goede thee om te proberen. Thee liefhebbers zullen houden van de voordelen van oolong thee en van de smaak.

Door een kopje thee te zetten kan je weer tegen een stootje. Probeer ook eens te mediteren terwijl je je perfecte kopje thee klaarmaakt en drinkt. Een theeroutine kan een bron zijn van ontspanning in een chaotische dag. Verminderde stress kan zich vertalen in minder hoofdpijn en een betere gezondheid op de lange termijn. Het lagere cafeïnegehalte betekent dat je minder snel last hebt van slapeloosheid en een paar kopjes kunt drinken zonder te veel cafeïne binnen te krijgen. 

De volgende keer dat je je een kopje oolong thee zet, onderzoek dan de smaken en geuren. Smaakt het fruitig en zoet? Nootachtig? Houtachtig en doen het denken aan rook? Of melkachtig met een vleugje bloemengeur>

Elke kop oolong thee zal anders zijn dan de vorige. Net als een vingerafdruk is het uniek in zijn soort. Geniet ervan. Misschien heb je nooit meer precies dezelfde beker.

Ontdek onze oolong theeën hier!

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3077767/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684790/
 3. https://pdfs.semanticscholar.org/a6b5/e93565d1a9841f7e2884c474168ee29c520d.pdf
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19996359
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15331202
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11087528
 7. https://jech.bmj.com/content/65/3/230
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22964413
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10607735
 10. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/tea-fact-sheet#q3
 11. http://care.diabetesjournals.org/content/26/6/1714
 12. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/basics/fluoride/what-is-fluoride
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681988
 14. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453015000555
 15. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
 16. https://www.rxlist.com/oolong_tea/supplements.htm