Wil je graag (meer) thee gaan drinken, maar geen die hoe, wat en waar? In deze blog krijg je tips en een stap voor stap uitleg hoe thee kan met en drinken als een pro.

De basis

Het makkelijkste is natuurlijk om heel veel thee te drinken. Om thee echt te waarderen moet je er veel van drinken; in ieder geval een paar keer per week. Als je thee gaat drinken, neem je tijd om de thee goed te zetten. Je kunt altijd spelen met de zettijd van een thee om zo te ontdekken welke sterkte past bij jou.

Het tweede om een echt te theeleut te worden is door het stoppen met het gebruiken van theezakjes. De beste manier om thee echt goed te leren kennen is door losse thee te gaan drinken. Losse thee is van vele betere kwaliteit dan in zakjes en er wordt niks anders aan toegevoegd, zoals vaak in theezakjes suiker wordt gedaan.

Als je een thee echt goed wilt leren kennen, dan raden wij je aan om een thee voor een periode te drinken, bijvoorbeeld voor een week of twee weken. In deze periode drink je dan alleen maar een thee om zo een thee te leren kennen. Je wilt hiermee op een punt komen dat wanneer je deze thee drinkt hem meteen herkent en weet welke thee je drinkt.

Het laatste is om geen melk of suiker toe te voegen aan je thee. Wanneer je een thee wilt leren kennen, wil je de pure vorm van de thee drinken. Melk en suiker veranderen de smaak van de thee en kunnen zelfs de smaak overnemen.

Hoe zet je thee met een theefilter?

Om te beginnen heb je een mok nodig en een theefilter, op de meeste mokken past een filter van 7,5 cm. 

De volgende stappen zijn voor het uitgebreid proeven van de thee. Wil je gewoon een kopje thee zetten, dan stop je na stap 4 en laat je de thee trekken volgens de geadviseerde tijd. 

Stap 1: water koken

Kijk op het label van de thee hoe warm je je water moet koken, vaak is dit 80º of 100º. Zorg dat je altijd wat meer water kookt om je mok op the warmen.

Stap 2: Warm je mok op

Deze stap is belangrijk om je thee goed te zetten. Door de mok op te warmen daalt de temperatuur van het water niet gigantisch wanneer je deze in je mok doet. 

Doe een beetje van het gekookte water in je beker, roer het door de beker en giet het water weg.

Stap 3: Losse thee in the filter en water in je mok

Voor je je losse thee in het filter doet, kijk even naar het product. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Maak er een feestje van voor je zintuigen! Kijk op de verpakking wat de aangeraden hoeveelheid is voor de thee en schep deze hoeveelheid met je theelepel in het filter. Hang je filter in je mok en giet het gekookte water over de losse thee heen.

Stap 4: 10 seconden

Na 10 seconden, haal je het filter eruit en gooi je het water eruit. Dit noemen we een reiniging. Hiermee activeren we the thee en reiningen we de losse thee met het gekookte water. Bewaar de losse thee die in het filter zit door dit gehele proces.

Stap 5: 45 seconden 

Zet het filter terug in de mok, voeg 240 ml water toe en dek je mok af. Laat de thee trekken voor 45 seconden. Waarom maar 45 seconden? Dit doen we omdat we hem hierna nog een keer laten trekken en we willen een smaakvolle thee zetten die niet bitter is. Losse thee kan je makkelijk meerdere keren zetten. 

Stap 6: Eerste keer proeven

Haal het filter uit je mok, anders wordt de thee veel te bitter. Nu kan je de thee voor het eerst proeven. Bewaar je filter en losse thee nog voor de rest van dit proces.

Cup of tea and chill. Woman lying on couch, holding legs on coffee table, drinking hot coffee and enjoying morning, being in dreamy and relaxed mood. Girl in oversized shirt takes break at home.

Stap 7: 1 minuten en 15 seconden

Wanneer je je thee op hebt, zet je het filter terug in de mok en voeg je weer 240 ml gekookt water doe. Deze keer laten we de thee trekken voor 1 minuut en 15 seconden. Als de tijd om is, haal je het filter er weer uit en kan je de thee weer drinken. De smaak kan nu veranderd zijn tegenover de eerste keer proeven. Smaken die je de vorige keer niet proefde, kun je nu wel proeven. 

Thee tips:

  • Losse thee kan je net zo lang gebruiken tot de smaak weg is
  • Als de blaadjes van de losse thee volledig ontvouwen zijn, is de smaak weg
  • Als je maar een of twee keer je thee hebt laten trekken, kan je de losse thee gebruiken om ijsthee te maken.
  • Koop losse thee in kleine hoeveelheid en bewaar ze goed.