Thee vs Koffie

Thee versus koffie is al een eeuwenoud gevecht wat neerkomt op de smaak en de gezondheidsvoordelen. Tradioneel gezien staat thee bekend als iets om mee te relaxen na een lange dag terwijl koffie wordt gezien als oppepper in ochtend. Maar is de ene wel beter dan de ander? En kan je koffie vervangen met thee op die oppepper te hebben in de ochtend?

Koffie en thee hebben beide gezondheidsvoodelen. Koffie- en theedrinkers verdedigen hun favoriete drank bijna tot hun dood. Het is eigenlijk moeilijk te zeggen welke beter voor je is, maar wij nemen je mee in een informatieve vergelijking tussen beide dranken.

Thee vs Koffie: Cafeïne en smaak

Als het gaat om een gezonde drank te kiezen, dan zijn thee en koffie vaak de nummer 1 keuzes. Koffie heeft een iets slechtere repuatie als we kijken naar de chemische samenstelling. Te veel cafeine kan leiden tot migraines en misselijkheid. Thee, aan de andere kant, is een onderdeel van vele traditionale medicijnen. Om te kijken naar de voordelen van beide dranken kijken we naar de chemische samenstelling, smaak en gezondheidsvoordelen.

Cafeïne

Het grootste gezondheidsvoordeel van cafeine is dat het ons helpt om gefocussed en alert te blijven. Cafeine werkt door het blokeren van adenosine – een neutrotransmitter die ervoor zorgt dat je kan relaxen. Veel mensen starten hun dan met een cafeine houdende drank of om zichzelf door een slome middag heen te helpen.

Het is een gekend feit dat koffie meer cafeine heeft dan thee. Maar theebladeren hebben meer natuurlijke cafeine dan ungefilterde koffiebonen. Het verschil is dat koffie vaak een sterk gezette drank is terwijl thee door een filter vaak wat zwakker wordt.

Ook wordt koffie op een hogere temperatuur gezet, wat ervoor zicht dat er meer cafeine vrij komt van de koffiebonen in je kopje koffie. Thee wordt gezet op een lagere temperatuur waardoor er minder cafeine uit de theebladeren wordt gehaald. Koffie heeft ook een hoger cafeine level doordat we de hele boon gebruiken. Voor thee worden de bladeren weggegooid samen met een grote portie van de cafeine in de bladeren. Over het algemeen, een kopje koffie van 250ml heeft 90 tot 100 miligram van cafeine. Sommige sterkere varianten hebben nog meer cafeine in zich. Thee (van de theeplant, zoals zwarte en groene thee) varieren in hun cafeine niveau. Over het algemeen heeft het sterkste kopje thee tussen de 70 – 90  miligram aan cafeine. Sommige theeen, zoals kruiden theeen, hebben geen cafeine in zich. 

Ondanks dat koffie meer cafeine bevat dan thee, heeft thee ook andere stoffen die je focus en alertheid kunnen helpen. Vele theeen bevatten een amino zuur, bekend als theine. Dit helpt om je alertheid te verhogen, maar geeft de energie meer gelijk af dan koffie. Dit betekend dat je een extra boost krijgt zonder dat je bloedsuiker omhoog en omlaag gaat, wat het wel goed bij koffie.

Ook zorgt theine ervoor dat de cafeine langzaam wordt opgenomen in je bloed. Dit betekent dat je minder bijwerkingen hebt dan bij koffie. Daarnaast stimuleert theine de neurotransmitters die bekend staan als GABA, want stress verminderd. Als resultaat heb je een zachtere en rustigere alertheid dan bij koffie. De combinatie van theine en cafeine zorgen er ook voor dat je (veel) minder last hebt van ontwenningssymptomen.

Winnaar: thee

Koffie wint het als het gaat om de hoeveheid cafeine. Maar thee zorgt voor een rustigere engerie boost die minder bijwerkingen heeft.

Smaak

Het klinkt misschien onbelangrijk om smaak te bespreken wanneer het gaat om welke drank gezonder is, maar het maakt niet uit hoe gezond een drankje is, als het niet smaakt drink je het niet. Om de voordelen uit koffie en thee te halen, is het regelmatig drinken van belang en dit wordt een stuk makkelijker wanneer je de smaak van je drank lekker vindt. 


Over het algemeen heeft koffie een sterkere en meer bittere smaak dan thee. Thee geeft je veel keuze mogelijkheden. Echte thee bestaat uit groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong thee aangezien deze van de thee plant komen. Zwarte thee en oolong thee hebben de sterkste smaak die aards, notig, fruitig en zuur kunnen zijn. Groene thee heeft vaak een meer aardse smaak en witte thee is vaak meer bloemig in smaak.

Winnaar: gelijkspel

Smaak is iets te individueels om een winnaar te kiezen. Als je van hele sterkere en bittere smaken houdt dan is koffie waarschijnlijk meer je ding. Maar thee heeft vele varianten. Om dit moment zijn meer dan 3000 verschillende soorten theeen. In ieder geval genoeg om uit te kiezen. Welke keuze je ook maakt, als je je drank gezond wilt houden, dan kan je beter geen suiker of andere zoetmakers toevoegen anders wordt je gezonde drank alsnog een calorieen bom.

Thee vd Koffie: Gezondheidsvoordelen

Koffie en thee drinken zeggen beide dat hun drankje het gezondste is. Er zijn studies die aantonen dat beide gezondheidsvoordelen hebben.

Koffie gezondheidsvoordelen.

Voorkomt diabetes type 2

Elke dag een kopje koffie dinken helpt bij het voorkomen van diabetes type 2. Wetenschappers hebben ruim 20 studies gedaan over waarom koffie drinken een vele kleinere kans hebben op diabetes type 2. Ze geloven dat het cafeinegehalte van koffie helpt om de insulineresistentie te remmen. De cijfers tonen aan dat voor elke kop koffie die je drinkt, je 7% minder kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Vergroot je fysieke prestaties

Cafeine verhoogt het adrenalinegehalte in je bloed. Dit betekent dat je een hoger energieniveau hebt en je reactievermogen versneld is als het aankomt op fysieke prestaties. Studies tonen aan dat cafeine je fysieke prestatie gemiddeld met 12% verhoogd. 

Bevat belangrijke vitamines

Koffie bevat van nature vitamine B, magensium en potassuim. Deze vitamines helpen je orgaan functies te ondersteunen en ze helpen ook je imuumsysteem. Koffie bevat 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B. Je kopje koffie helpt je dus ook om je vitamines binnen te krijgen!

Thee gezondheidsvoordelen

Kanker

Een van de grootste voordelen van thee is zijn vermogen bepaalde kankercellen te doden en het voorkomen van kanker. Onderzoek heeft een link gelegd tussen thee en het voorkomen van oxidatieve schade, wat naar kanker leidt. Thee zit vol met antioxidanten die helpen met het elimineren en voorkomen van de groei van oxidatieve schade die borst- en lever kanker kunnen worden. Ook zijn er meerdere klinische proeven geweest die aantonen dat thee helpt bij het voorkomen en bestrijdan van kanker.

Afvallen

Groene thee, samen met andere theeen, heeft het vermogen om je metabolisme te versnellen en het vetverlies een boost te geven. Een studie ondervond dat het drinken van 4 kopjes thee per dag leidt tot een lager gewicht en een kleine taile omvang over een periode van 8 weken. Onderzoekers geloven dat de antioxidant EGCG verantwoordelijk is voor de voordelen van thee als het gaat om afvallen. De EGCG versnelt de vet oxidatie, wat ervoor zorgt dat de lever meer vet kan verbranden en het vet beter kan afvoeren. 

Beschermt hersenfuncties

Regelmatige thee drinken hebben een kleinere kans op de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Een studie toont aan dat het regelmatig drinken van groene thee een boost geeft aan het ophalen en vasthouden van informatie. Deze voordelen komen door de vele antioxidanten die thee bevat.

Voorkomt hartziektes

Studies laten zien dat thee cholestrol kan verlagen. Sommige theeen kunnen ook een hoge bloeddruk verlagen, de bloedcirculatie verbeteren, de kans verlagen ook bloedproppen en hartaanvallen. Experts zeggen dat drie tot zes kopjes thee per dag kan helpen met het regueleren van de bloeddruk en het voorkomen van hart problemen.

Boost je gezondheid met koffie en thee

Thee en koffie hebben beide gezondheidsvoordelen. Uiteindelijk is de keuze aan jezelf en zal afhangen van de smaak en welke voordelen voor jouw belangrijk zijn. Als je graag thee drinkt, blijf lekker thee drinken en als je graag koffie drinkt, blijf lekker koffie drinken. Je kan ook het beste van beide werelden doen en koffie en thee drinken.

Als je je cafeine hoeveelheid wilt verminderen, dan is thee een goede keuze. Je kan er meer van drinken door de dag heen en nog steeds minder cafeine binnenkrijgen dan je normaal zou doen. Thee drinken kan ook je energie een boost geven en de bijwerkingen zijn minder.

Losse thee bevat meer antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen dan voorverpakte theezakjes. Dit komt doordat die theezakjes vaak de restjes thee bevatten, zoals gruis en gebroken bladeren. Voor de meeste voordelen kan je het beste losse thee gebruiken.

Wat is jouw favoriete drank? Ben jij team koffie of team thee? Laat het ons weten!