Cold Brew Thee

Het geheim voor de beste ijsthee is Cold Brew; oftewel, thee laten trekken voor een paar uur in koud water. In deze blog krijg je stap voor stap instructies en tips voor het maken van een verfrissende en koude ijsthee!

Wat is Cold Brew thee?

Cold brew is een langzaam en zacht proces waarbij de thee in de koelkast getrokken wordt voor een paar uur. Cold Brew thee is de beste manier om ijsthee the maken. Het is ook de makkelijkste manier om ijsthee the maken, maar het duurt wel een paar uur. Cold brew maakt de thee zachter en zoeter doordat de tannine; hetgene wat de thee bitter maakt, niet uit de theebladeren getrokken wordt in koud water zoals in gekookt water. Wat ervoor zorgt dat je op deze manier geen bitter ijsthee zal hebben! 

Wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je maar twee dingen nodig om ijsthee te maken.

 • Losse thee
  • alle losse thee kan gebruikt worden om cold brew ijsthee te maken
 • Water

Stap voor stap

 1. Doe de thee in een theezakje en het water in een kan. Dek deze af en plaats de kan in de koelkast. Je kan gewoon koud water uit de kraan gebruiken hiervoor. 
 2. Haal het theezakje eruit na een aantal uur en je kan je cold brew ijsthee drinken!

Tips

 • Om je ijsthee nog kouder te maken, kan je er ijsblokjes aan toevoegen.
 • Niet alle thee hoeft even lang te trekken voor de cold brew. Groene thee is over het algemeen moeilijk om er cold brew ijsthee mee te maken. Het kan namelijk snel bitter proeven als je het niet goed maakt. Zwarte thee, Ooloing thee en kruiden theeën zijn over het algemeen de makkelijkste om the maken en moeten minstens trekken voor 12 uur om de cold brew te maken.
 • Je heb speciale cold brew theekannen om ijsthee mee te maken. Dit maakt het nog makkelijker om cold brew ijsthee te maken.
 • Bewaar je ijsthee in glazen kannen. Plastic kannen hebben de neiging om te verkleuren en om geurtjes achter te laten.
 • Cold brew ijsthee kan tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden.

Omrekentabel

HoeveelheidWaterLosse thee
1 glas250 ml1,5 theelepels
2 glazen500 ml1 eetlepel
4 glazen1L2 eetlepels
8 glazen2L4 eetlepels